Informatie over airco's.

Wij van Cool Haus bieden graag transparantie.

Vandaar dat wij u op de hoogte brengen van de huidige wet en regelgeving.
Zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor een veilige installatie, door een erkende installateur.

Voor installatie bedrijven zijn enkele wet en regelgeving van toepassing waar erkende installateurs en bedrijven aan moeten voldoen.
Op deze pagina vertellen wij u meer over deze keurmerken en het STEK certificaat.
Uiteraard is het voltallige Z.Z.P. team van Cool Haus in het bezit van de nodige diploma’s en hebben zij het recht deze keurmerken te dragen.

Wilt u meer weten over deze keurmerken en wet en regelgeving kijk dan eens op www.ilent.nl

Nog altijd worden airco’s gezien als ware stroomslurpers. Hoewel een airco inderdaad aardig wat stroom kan verbruiken, is dit toch één van de misverstanden over moderne airco’s. Split-units anno nu, zeker die van de gerenommeerde merken airconditioners gaan heel efficiënt om met stroom. Door de warmtepomp profiteer je bovendien van goedkopere verwarming in het voor- en naseizoen. Grotere verbruikers zijn de mobiele airco’s, hoewel ook daarvan de nieuwste modellen stukken energiezuiniger zijn dan die van een paar jaar geleden.

Als je een aantal handigheidjes is acht neemt, hoeft een airco je helemaal geen handen vol geld aan stroom te kosten. Een aantal tips om het energieverbruik van je airco in toom te houden.

Let al bij aanschaf van je airco op het energieverbruik

Heeft de airco van jouw keuze een energielabel A? Beschikt hij over invertertechnologie ? En, zeker ook niet onbelangrijk: wat is het stroomverbruik van de airco wanneer hij uit staat (de zogenoemde stand-by-functie).

Zorg voor zo min mogelijk invallende zon

Scherm de te koelen ruimte af voor de zon, door gordijnen dicht te doen of de zonwering te laten zakken.

Energieverbruik airco beperken? Doe het raam open!

Energieverbruik airco beperken? Doe van tevoren het raam open! (Natuurlijk wel weer sluiten als de airco aangaat.)

Maak gebruik van koele buitenlucht

Wanneer het kan koel je de ruimte met frisse buitenlucht. Bijvoorbeeld ‘s nachts of ‘s morgens vroeg.

Zet de airco op tijd aan

Als je de airco pas aanzet wanneer het te heet wordt in de ruimte, ben je eigenlijk te laat. De airco hoeft minder hard te werken en je bespaart energie als je hem al aan hebt staan voordat de hitte huis of kantoor is doorgedrongen.

Let op het stand-bijverbruik

Alle apparaten die ‘uit’ staan, maar via een afstandsbediening aan kunnen worden gezet, hebben een zeker verbruik. Zo ook airconditioning. Om dus antwoord te geven op een veel gestelde vraag: ja, airconditioning kost stroom wanneer die uit staat. Dit dit nodig om de infraroodsensor uit te lezen, maar bij sommige airco’s ook om de koelvloeistof in goede conditie te houden. Er is flink wat variatie in het stand-byverbruik, dus hier zou je bij aanschaf al op moeten letten. Toch kun je ook zelf wat doen aan het verbruik in stand-by. Door bijvoorbeeld de stekker uit het apparaat te trekken in de periode dat je de airco niet gebruikt (in het voor- en naseizoen bijvoorbeeld of in de winter, als je je airco niet gebruikt om te verwarmen). Ook als je voor een langere periode weg van huis bent, loont het om de stekker uit het apparaat te halen. Controleer vooraf wel in de handleiding of jouw airconditioning ook voor langere tijd zonder stroom kan.

Ga bewust om met andere apparatuur

Vrijwel alle apparatuur geeft warmte af. Berucht zijn computers, printers en kopieerapparaten. Heb je een apparaat niet direct nodig? Zet het dan uit. Dat bespaart direct energiekosten, maar ook indirect doordat de airco minder hard hoeft te werken. Installeer waar mogelijk energiezuinige lampen, zoals ledverlichting. Deze geven minder warmte af én verbruiken minder energie. Zo telt de besparing dubbel.

energieverbruik airco

De energierekening van dit bedrijf wil je niet betalen…

Zorg dat je airco schoon en goed onderhouden blijft

Een schoon en goed werkend apparaat gaat het meest efficiënt met energie om. Reinig dus regelmatig de filters en laat eens in de zoveel tijd een gecertificeerd monteur je airco onderhouden. Bijvoorbeeld op het moment dat je ook je cv-ketel laat checken. Vooral bij intensief gebruik is regelmatig onderhoud belangrijk. Bij airco’s die particulier worden gebruikt is het echt niet nodig om jaarlijks een monteur te laten komen (dat kost je meer dan energiebesparing je op kan leveren).

Van invloed op het stroomgebruik van de airco zijn uiteraard de energieprestatie van het apparaat, de inhoud van de ruimte en de frequentie van het gebruik.

Energieverbruik vaste airco en mobiele airco

In het algemeen geldt wel dat een mobiele airco veel meer stroom gebruikt dan een vaste airco. Bij 500 uur gebruik van een split-unit airconditioning moet je rekenen op zo’n 100 euro aan stroomverbruik. Voor hetzelfde aantal uur stroomgebruik van een mobiele airco-unit ben je dan ongeveer 400 euro kwijt.

De populairste functie van een airconditioning is koelen. Maar airconditioning heeft meer functies: zuiveren, verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Op deze pagina bespreken we kort de verschillende functies.

Koelen

De hoofdfunctie van iedere airco: koelen. Bijna iedere airco werkt met koelmiddel dat door het aircosysteem wordt gepompt. De warmte van de ruimte wordt afgevoerd met dit koude koelmiddel. Dit is het principe van de warmtepomp, wat elders op deze site uitgebreid staat uitgelegd.

Zuiveren

Door de lucht zeven allerlei (stof)deeltjes, waarvan mensen allergisch kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan pollen bij hooikoortspatiënten. Maar de lucht kan ook verontreinigd zijn met nare luchtjes of rook. De meeste aircosystemen hebben een luchtzuiveringsfunctie (al dan niet in combinatie met speciale filters). Door de zuiveringsfunctie aan te zetten, maakt het apparaat de lucht schoon.

Verwarmen

In de koude wintermaanden komt de airconditioner op een heel andere manier van pas. Hij doet dan namelijk dienst als kachel! Als je airco tenminste is uitgerust met een warmtepomp, maar dat geldt voor de meeste. Een airco als kachel is een energiezuinig apparaat dat de beschikbare energie uiterst efficiënt omzet in warmte.

Ontvochtigen

De lucht droger maken is een belangrijke functie van een airco. In Nederland hebben we vaak een hoge luchtvochtigheid, wat er ook voor zorgt dat het vaak warmer aanvoelt (gevoelstemperatuur) dan het in werkelijkheid is. De lucht een paar procent droger maken, helpt vaak al om je prettiger te voelen. Bovendien is droge lucht beter voor kostbare apparatuur zoals computers en harde schijven.

Ventileren

Tot slot kan de airco ook dienst doen als simpele ventilator. Bedompte binnenlucht wordt naar buiten gevoerd en verse buitenlucht wordt naar binnen gepompt. Handig, als het om de een of andere reden niet mogelijk is om een raam open te zetten.

Over airco’s doen heel wat onzinverhalen de rondte. Zo zouden het milieu-onvriendelijke energieslurpers zijn en zou je ziek kunnen worden van werken in een geconditioneerde omgeving. Tijd voor enige nuancering op dit gebied: de misverstanden over airconditioning.

1. Airco’s zijn energieslurpers

Een airco verbruikt inderdaad meer energie dan een ventilator op je bureau. Grofweg kun je rekenen op een verbruik van tussen de 1 en de 5 kW. Daarboven heb je het echt over zware, professionele systemen en die laten we hier even buiten beschouwing. Dat lijkt aardig wat, maar moderne airco’s gaan heel efficiënt met energie om. Zo kan een aircosysteem ook verwarmen in de winter, waarmee je gas bespaart. Zo maak je veel doelmatiger gebruik van elektriciteit. De meeste vaste systemen van bekende merken vallen onder de A-categorie van het energielabel. De werking van de warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP-waarde (coefficient of performance). Een hoge COP-waarde duidt op een efficiënter gebruik. De systemen met de hoogste waarden komen zelfs in aanmerking voor een energieinvesteringsaftrek (EIA), wanneer je het aircosysteem voor een bedrijf laat installeren. En natuurlijk help je zelf een handje door wanneer het minder warm is (bijvoorbeeld ‘s nachts) gewoon een raam open te zetten. Dan hoeft de airco ‘s morgens ook minder hard te werken.

2. Airco’s zijn ziekmakers

Je hoort vaak dat mensen denken dat ze verkouden of ziek zijn geworden van de airco. Dat kan alleen als het om een ernstig vervuild systeem gaat en daar is bij goed onderhouden airco’s geen sprake van. Integendeel, airco’s halen juist schadelijke stoffen uit de lucht door deze te filteren. Astmatische of allergische mensen kunnen daarom juist baat hebben bij een goede airco. Ziek of verkouden word je ook niet van in de tocht zitten. Het zijn bacteriën en virussen die mensen ziek maken. Je kunt uiteraard wel ziek worden als meerdere mensen op kantoor ziek zijn. Een aircosysteem verspreid de lucht meer over de werkruimte en daardoor zou je eerder ziek kunnen worden. Je wordt dus niet ziek van de airco zelf, maar mogelijk wel omdat ‘s ramen en deuren dichtzitten en zieke mensen de virussen of bacteriën die ze bij zich dragen over de ruimte verspreiden. Toch moet je wel oppassen met te grote temperatuurverschillen (bijvoorbeeld een te koud ingestelde airco binnen en een hoge temperatuur buiten). Mensen kunnen niet zo goed tegen forse en plotselinge temperatuurwisselingen en zo’n temperatuurschok kan invloed hebben op je weerstand. Over het algemeen wordt aangeraden het temperatuurverschil met buiten niet groter dan een graad of 6 te maken.

3. Airco’s maken veel lawaai

Dit misverstand hebben vaste airco’s aan hun zwakkere broeders te danken: de mobiele airco’s. Die apparaten maken inderdaad nogal eens wat lawaai, vooral als ze op hun hoogste vermogen moeten draaien. Hoewel ook daar flinke verschillen in zijn: laat je goed informeren als je een mobiele airco voor bijvoorbeeld in de woonkamer wilt. De vaste airco’s van de gerenommeerde merken daarentegen, doen hun werk meestal fluisterstil. Fabrikanten hebben de laatste jaren bijzonder veel aandacht aan het beperken van het geluid besteed. De invertertechnologie, waarbij een systeem minder hard hoeft te werken, helpt hierbij. Een goede airco die op gemiddeld niveau staat ingeschakeld, hoor je amper. Dat geldt trouwens ook voor de buitenunits (wel zo fijn voor de buren). Houd rekening met de technische details bij het bestellen van je airco. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibellen (dB(A)). Elke 3 dB(A) betekent een verdubbeling van het geluidsniveau. Met andere woorden, een installatie van 24 dB(A) produceert twee keer zoveel geluid als een installatie van 21dB(A). Dit laatste staat overigens geluid aan het geritsel van bladeren.

Geluidsniveau airconditioning

Airco’s maken veel lawaai? Dat is een misverstand!

4. Airco zorgt voor legionellabesmetting

Legionella groeit bij stilstaand water. Moderne aircosystemen werken zonder waterverneveling en veroorzaken dus geen legionella, in tegenstelling tot sommige ventilatoren die koele lucht blazen met behulp van water. Wel kan er bij een airco condenswater in een opvangbak blijven staan. De airco dient zo geïnstalleerd worden dat condenswater weg kan stromen. Let er bij mobiele airco’s op dat in een eventueel waterreservoir geen water voor langere tijd blijft staan.

5. Airco is duur

airco hoeft niet lelijk te zijn

Aircofabrikant Daikin bewijst dat een wandmodel airconditioning niet lelijk hoeft te zijn; integendeel

Dat valt reuze mee. Natuurlijk, voor een goede aircosysteem betaal je meer dan voor een verrijdbare unit. Maar je hebt er ook veel meer comfort van én de productiviteit stijgt navenant. Een aircosysteem dat goed in aangelegd is vrijwel onderhoudsvrij. Voor bedrijven geldt dat je een investering in een goede klimaatbeheersing er in één seizoen uit hebt. Of airco de investering voor je thuis ook waard is, moet iedereen voor zichzelf bepalen.

6. Airco is lelijk

Smaken verschillen natuurlijk, maar airco hoeft allang geen log en ontsierend apparaat in uw huis of in je kantoor meer te zijn. Veel modellen zijn eenvoudig weg te werken als plafondmodel of cassettemodel. En als het apparaat wel op een opvallende plek hangt, bijvoorbeeld als wandmodel, kun je ook kiezen voor een stijlvol design.

Airconditioning was tot voor kort nog een luxe voor in de auto, op dure kantoren of in de supermarkt om de bederfelijke waar te beschermen. Inmiddels ontdekken ook steeds meer kleine bedrijven en particulieren kennis met het comfort van airconditioning. Wat is airconditioning nou eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al: het is een apparaat dat de lucht (air) conditioneert. Een technisch hulpmiddel dus, dat bepaalde eigenschappen van de lucht om ons heen verandert.

De werking van een airco

Koele lucht naar binnen en warme lucht naar buiten

De meeste mensen denken dan direct aan koeling en dat is ook waar een airco meestal voor wordt gebruikt. Maar een airco kan veel meer dan dat. Verwarmen, om te beginnen. Ook in de koudere maanden kun je veel aan een airco hebben. Veel moderne apparaten hebben een hoge COP-waarde. Dat betekent dat ze met één kW aan energie meerdere kW’s aan warmte kunnen oproepen. Op zo’n energie-efficiënt apparaat (A-label) krijg je dan ook regelmatig een energiesubsidie. (Elders op deze website lees je daar meer over). Een aircosysteem laten draaien voor verwarmen is al snel veel goedkoper dan de ruimte warmstoken op gas.

Naast koelen en verwarmen kun je met een airco (met warmtepomp) de lucht zuiveren, ventileren en ontvochtigen. Dat eerste is handig voor mensen met bepaalde allergieën. Het laatste is bedoeld voor vochtige ruimten. Ook in ons drukkend warme zeeklimaat kun je er veel aan hebben om een ruimte te ontvochtigen. Dat voelt vaak al veel comfortabeler. Ga maar na: 30 graden in Spanje is veel aangenamer dan 30 graden in ons kikkerlandje.

Een goed aircosysteem biedt dus veel meer dan alleen koeling, hoewel dit laatste wel vaak de reden van aanschaf zal zijn. Het gaat erom dat je de ruimte waarin je werkt of woont comfortabeler, leefbaarder maakt. Met airco realiseer je het klimaat waarbij jij je het prettigst voelt. Airco levert gezonde, frisse en schone lucht en voorkomst stofdeeltjes en schimmels in de lucht. Als je in een geconditioneerde ruimte werkt of verblijft, voel je je actiever en prettiger, wat de creativiteit en de productiviteit stimuleert. Of je dus aan het werk bent of met ontspanning bezig bent, een goed aircosysteem helpt je overal meer uit te halen.

Voordelen van airco’s met warmtepomp

Airconditioners volgens het warmtepompprincipe (het merendeel van alle huidige airco’s) bieden naast een prettige, koele werk- en leefomgeving nog een aantal andere voordelen:

  • Goedkope energie (rendement van meer dan 300%)
  • Het stookseizoen kan worden verkort (een airco in de woonkamer kan de cv-ketel ondersteunen of zelfs vervangen)
  • Schone energie (er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstof)
  • Meteen warm (een airco met een warmtepomp geeft direct warmte af bij inschakeling)
  • Schone lucht (via de luchtfilters wordt de circulerende lucht continu gezuiverd)

Er zijn verschillende aircosystemen van eenvoudig tot geavanceerd en van heel betaalbaar tot verschrikkelijk duur. Wat voor jou het beste systeem is,

Chat openen
1
of scan de code
Hallo....hoe kunnen wij u helpen ?
Neem gerust contact met ons op via whatsapp.